לילה לא שקט: הכירו את תסמונת הרגל העצבנית
אם אתם מתעוררים דרך קבע באמצע הלילה עם תחושת כאב, גרד, לחץ או עקצוץ ברגליים וצורך עז, כמעט בלתי נשלט, להזיז אותן – ייתכן כי אתם סובלים מתסמונת הרגל העצבנית, או חסרת המנוח כפי שהיא מכונה לפעמים.
בשמה המדעי, מכונה התסמונת Restless Leg Syndrome – RLS, או מחלת וויליס-אקבום. זוהי תסמונת נוירולוגית, הגורמת לתחושה לא נעימה ואף מכאיבה ברגליים, בצירוף צורך עז להניע אותן. ברוב המקרים הצורך מתחזק בזמני מנוחה או במהלך השינה. התסמינים יכולים להופיע כל לילה ואף מספר פעמים בלילה, או רק לעתים, ונוטים להחמיר עם ההזדקנות.
RLS משפיעה על קרוב ל-10% מהאוכלוסייה. התופעה יכולה להופיע בכל גיל, אך נוטה להחמיר לקראת גיל העמידה. אחד מתוך כל עשרה מהסובלים מדווחים על תסמינים עוד לפני גיל עשר, ו-35% הראו תסמינים לפני גיל 20. לנשים יש פי שניים יותר סיכוי לסבול מהבעיה לעומת גברים, ואם עברת הריון סביר מאד שתכירי את תחושת הזינוק העצבני של הרגל מתוך שינה: לנשים בהריון יש סיכוי מוגבר לחוות את התופעה במהלך חודשים אלה, פי שניים עד שלושה מהאוכלוסייה הכללית, אך אצלן התסמינים לרוב נעלמים לאחר הלידה.
גם ילדים עלולים לחוש את אותו חוסר נוחות וכאבים ברגליים, אך ייתכן שיהיה להם קשה יותר להגדיר את התחושה. אלו הסובלים תדירות מהתופעה מתוארים כעצבניים, תזזיתיים או תנועתיים, ולעתים אף מפריעים ומציקים. אבחון RLS, שינויים באורח החיים וטיפול תרופתי עשויים להקל ולסייע.
מכיוון שהתסמינים מחמירים בלילה, אנשים הסובלים מ-RLS מתקשים להירדם ואינם ישנים שנת לילה רציפה. מחסור כרוני בשינה הוא התלונה העיקרית של הסובלים מהתופעה ועלול לגרום לעייפות יתר, תשישות, מחלות לב, שבץ, סוכרת, מחלות כליות, או דיכאון.
אולם הסיבה האמיתי להופעתה של תסמונת ה-RLS נותרת בגדר תעלומה. היסטוריה משפחתית כנראה תורמת לזה, והמחקרים מדברים על רמה נמוכה של ברזל במוח ספציפית – גם כאשר בגוף כולו קיימות כמויות של ברזל, או על שיבושים במסלולי הדופמין במוח. בנוסף, נראה כי קפאין ואלכוהול נוטים להגביר את התסמינים, כמו גם מגוון תרופות ובינן אנטי-אלרגנים, נוגדי דיכאון ועוד. לעתים ה-RLS היא תסמין בפני עצמו למחלות כגון סוכרת, אי תפקוד כלייתי, טרשת נפוצה ועוד.
האם אפשר להכחיד את התופעה כליל? החדשות הרעות הן שלא נמצאה עדיין דרך לעשות זאת. עם זאת, שינויים באורח החיים יכולים לצמצם ולהפחית משמעותית את התסמינים. כך למשל הימנעות מקפאין, מאלכוהול ומעישון; הקפדה על שעות קימה ושינה קבועות; פעילות גופנית יומיומית בשילוב עיסוי ומתיחות לעת ערב; אמבטיה חמה, המרפה ומקלה על שרירים דואבים וגם יוגה, מדיטציה ונשימות שמקלות על התסמינים.
נסיעות ארוכות, טיסות ופעילויות הדורשות ישיבה סטטית ומלץ לתזמן לשעות המוקדמות יותר של היום, ולתפריט האישי – כדאי להוסיף מזונות עשירים בברזל כגון עלים ירוקים, קטניות ובשר אדום, ומזונות עשירים בוויטמין C כגון פירות הדר, פלפלים ועגבניות. מעקב רפואי אחר רמות הברזל בדם והקפדה על היגיינת שינה, הכוללת מזרון וכרית איכותיים, מצעים נוחים, טמפרטורה נעימה בחדר שינה, חושך ושקט מוחלטים והימנעות ממכשירים אלקטרוניים בשעה לפני השינה – ישלימו את התמונה, ויאפשרו אולי גם לרגליים לנוח את שנת הלילה בשלום.