03 מרץ, 2019

במיטה אחת, לא כל כך גדולה: בעד ונגד שינה עם הילד

הורים שישנים עם ילדיהם באופן קבוע בהתאם ל-״עקרון הרצף״, נשבעים שזה מקנה ביטחון ורוגע. המבקרים חוששים מיצירת תלות. מי צודק? אתם תחליטו
בעד ונגד שינה עם הילד

הורים ששומעים כפות רגליים קטנות רצות באמצע הלילה כבר מבינים מה הולך לקרות. גוף קטן או בינוני צפוי לפלוש למיטה הזוגית שלכם ולצפות שתניחו לו להתכרבל שם עד אור הבוקר. יש כאלה שזורמים עם הביקורים הליליים, אחרים מסרבים בתוקף ומתעקשים להחזיר את  הילדים למיטות שלהם. אבל יש גם קבוצה נוספת של הורים, שמבחינתה מדובר בנון-אישיו: אלו הם ההורים שממילא ישנים עם כל המשפחה באותו החדר.

ההורים מהסוג האחרון ישמחו לדעת שללינה משותפת לצד הילדים יש גם גישה פסיכולוגית שתומכת בה, ושמה עקרון הרצף. על פי עקרון זה התינוק מצפה כי הוריו יספקו עבורו את צרכיו הפיזיים והרגשיים. אחד מהצרכים האלה הוא ההיצמדות לגוף האם בחודשים הראשונים ולפי עקרון הרצף, הוא מקבל את ביטויו בשינה במיטת ההורים, בצמוד לאם, לפחות עד שהפעוט יבקש לישון במיטה משלו (בערך בגיל שנתיים). עם זאת, גם לאחר שהפעוט עובר למיטה משלו, עליו לדעת שהוא תמיד רצוי במיטה המשפחתית.

גם לאחר שהתינוק הופך לפעוט, הורים רבים לא ממהרים להעביר אותו למיטה משלו, ולו בשל האמונה שלהם בתרומה של הלינה המשותפת לבריאות הנפשית ולחוסן של הילד. זאת, למרות הקולות שמנגד, הטוענים שיש ללינה המשותפת השלכות בעייתיות על הילדים והוריהם. אז האם היתרונות אכן עולים על החסרונות? קראו ותחליטו בעצמכם.

שיטת הרצף - כשכל המשפחה ישנה באותו חדר. למה אנשים עושים את זה ומה אומר על זה המחקר הפסיכולוגי

יתרונות שינה לצד הילדים

הלינה המשותפת בונה ביטחון: רופא ילדים אמריקני בשם ד"ר ויליאם סירס כתב בספרו "הורים גם בלילה" שילדים הישנים לצד הוריהם נהנים משינה טובה יותר. הם גם סובלים פחות מחרדות, מסתגלים יותר בקלות למצבים שונים ומאופיינים בביטחון עצמי גבוה יותר.

הנוכחות ההורית מרגיעה: חוקרים מצאו שקל יותר להרגיע ילדים קטנים כשהם חולקים חדר שינה עם ההורים. לעיתים מספיק מגע קל, כשהם עדיין חצי ישנים, כדי לעזור להם לחזור לשינה מלאה, מה שלא מפריע לשינה שלהם או של ההורים באופן קיצוני.

גם ההורים רגועים יותר: להורים מסוימים, העובדה שילדיהם קרובים אליהם פיזית גם בלילה מסייעת לתחושת הרוגע שלהם ומפחיתה חרדות. היעדר חרדות אצל ההורים מקרין באופן חיובי גם על הילדים.

חסרונות שינה לצד הילדים

מה עם הזוגיות?
תוספת קבועה של ילדים קטנים בחדר השינה עשויה להקשות על ההורים לנהל אורח חיים זוגי ואינטימי.

ההרגל עלול להתגלות כבעייתי
ככל שהילדים מתרגלים ללינה משותפת, כך קשה יותר להעביר אותם לחדר משלהם. קשה עוד יותר לגרום להם ללכת לישון לבד, כיוון שהם מפתחים תלות בנוכחות של אדם מבוגר לצורך ההירדמות.

פגיעה באיכות השינה
לינה משותפת, במיוחד באותה מיטה, עלולה לפגוע באיכות השינה של ההורים. אלה עלולים להתעורר פעמים רבות בלילה, וכתוצאה מכך לסבול מעייפות לאורך היום, הפוגעת באיכות החיים.

על לינה משותפת יש דעות לכאן ולכאן, כשכל אחת מגובה במחקרים שונים ובתפישות עולם שונות. לכן כל משפחה צריכה להתאים את אופן השינה שלה לתפישת עולמה, ולהעדפותיהם של שני בני הזוג, תוך בחינת ההשלכות של כל בחירה.