הורים
01 יול, 2019

חופש גדול מאד: כשהמתבגרים הופכים את שעות השינה

חודשי הקיץ הם אחלה הזדמנות להימנע מהשכמה מוקדמת, אבל כשהיום והלילה מתהפכים כליל אצל בני הנוער – יש מה לעשות.
כשהמתבגרים הופכים את שעות השינה

כמה שבועות חלפו מאז שהתיקים נזרקו על רצפת הסלון בפעם האחרונה; תלבושת בית ספר הועברה למדף גבוה בארון ונגמרו המריבות על שיעורי בית ומבחנים. בני הנוער יצאו לחופשת הקיץ – שבירת השגרה האולטימטיבית.

אין כמו ההזדמנות הממושכת הזו לבני הנוער לחיות חיים ללא גבולות, ובעיקר ללא שעון מעורר והשכמות מוקדמות. אחרי תקופה ארוכה של שינה לא מספקת (בממוצע 6.5-5.5 שעות ללילה, במקום 8-10 שעות המומלצות למתבגרים), לשעון הביולוגי שלהם יש הזדמנות להתאזן והם הולכים לישון מאוחר, וקמים – בהתאם. עובר יום, ועוד יום ועד מהרה נוצר דפוס בו המתבגרים הפכו יום ולילה, וכשאתם סוגרים את היום, הם רק בעיצומו.

את האמת? אנחנו לא מאשימים אותם. בשעות הלילה מזג האוויר נעים יותר, המבוגרים לא דורשים מהם מאומה (הרי מי יבקש מנער לקפל כביסה או לשטוף כלים בארבע בבוקר?!), מגבילים אותם פחות (מי אמר משחקי מחשב ולא קיבל?) והאחים הקטנים לא מציקים. עם זאת, עבורנו המבוגרים המצב לא פשוט. הלילות שלנו קטועים עם תנועה מתמדת של בני נוער, המקרר תמיד ריק, הכיור תמיד מלא, ות'כלס – אנחנו קצת מתגעגעים אליהם. האם נידונו לא לראות אותם עד ה-1 בספטמבר? ואיך יתעוררו בבוקר הראשון של הלימודים?

לקראת אמצע החופש, מומלץ להתחיל בשינויים קטנים שיאפשרו למתבגרים שלכם שינה מספקת מצד אחד, אבל בשעות שמעט יותר חופפות את שעות הערות המקובלות:

אור וחושך לוויסות השעון הביולוגי

חשיפה לאור יום מכניסה את הגוף למצב ערני. פתחו את התריסים שלהם כשאתם קמים והציפו את החדר שינה בשמש. קבעו פעילויות מהנות וטיולים לכל המשפחה בשעות אור, עד כמה שאתם פנויים לזה, והתארגנו עם אטרקציות מפתות שנעשות בחוץ קורס גלישה או פעילות ספורטיבית אחרת. עודדו (או דרשו!) יציאה יומיומית החוצה, עם מטלות וסידורים כגון טיול עם הכלב, קפיצה לסופר, ליווי האחים הקטנים מהקייטנה ועוד.

בשעות הערב מומלץ להחשיך את הבית, ואם ניתן – לצמצם זמן מסכים. בשלב זה של החופש הם כבר מספיק משועממים בשביל להסכים לשחק אתכם משחקי קופסה ואפילו סתם לשבת לשיחה בסלון.

אוכל בשעות קבועות

מתבגרים צועדים על קיבתם. הגישו ארוחות מזינות ובריאות בשעות קבועות וסבירות (כלומר, ארוחת צהריים בשעות הצהריים ולא בחמש בערב, ארוחת ערב עד שמונה ולא לקראת חצות), ובקשו מהמתבגרים שלכם להיות נוכחים בארוחה לפחות כמה פעמים בשבוע. ארוחות קבועות גם יסייעו למנוע את תהליך העלייה במשקל שנוטה להתרחש בחופשים ארוכים. עם קצת מזל, זה גם יאט את ההתרוקנות הלילית של המקרר.

ואוכל נכון, במיוחד לקראת ערב…

הם לא תמיד מקשיבים לנו, ואין לנו שליטה על כל מה שהם עושים ואוכלים, אבל בהחלט אפשר לייעץ ולכוון. עודדו אותם להימנע משתיית משקאות רוויי קפאין לקראת שעות אחר הצהריים והערב. אם הם חייבים, שישמרו את הקפה, השוקו והקולה לחלקים המוקדמים יותר של היום, ויחד עמם את הממתקים עתירי הסוכר ואת החטיפים המאוד מלוחים שמצמיאים, מייבשים ופוגעים בשנת הלילה (אם עוד לא הצלחתם להסיר אותם כליל מהתפריט).

עודדו אותם לעבוד

מלבד הכסף, חוש המוסר והאחריות שמתפתח ותחושת המסוגלות העצמית, עבודה קבועה של לפחות כמה פעמים בשבוע נותנת מסגרת ויוצרת סדר יום מובנה. בני נוער יכולים לעבוד בשלל תחומים, החל משמרטפות וטיולים עם כלבים וכלה בעבודה בקייטנות, מרכולים ועוד.

נדבו את הבית שלכם

כשבני הנוער משוטטים בחוץ, יוצאים, מבלים או יושבים בגינה הציבורית, הם נוטים "למשוך" שעות. האדרנלין זורם, הם בשיא הפעילות. מפגשים בבתים עוטים אופי רגוע יותר, והעייפות אופפת את הילדים בשעה מוקדמת יותר.

קבעו גבולות

בחופש אנחנו משוחררים יותר ומשחררים יותר, אך חופש אינו חייב להיות נטול גבולות בכלל. הכריזו על שעה שבה בני הנוער שלכם מצופים להיות בבית, בהתאם לגילם, לעיסוקים ולפעילות הספציפית אליה הם הולכים.

אם הם בבית עד חצות, יש יותר סיכוי שיירדמו לפני עלות השחר. לקראת סוף החופש הקדימו את השעה בכל פעם במעט, על מנת לאפשר הסתגלות מחודשת לשעות של שנת הלימודים.



עוד בנושא