צמחים בחדר השינה – זה טוב או רע?
אלה מאיתנו שזוכרים את שיעורי ביולוגיה בבית הספר, יודעים לדקלם את העובדה שבשעות החשיכה, הצמחים מבצעים פעולה הפוכה לפוטוסינתזה – הם צורכים את החמצן בסביבתם ופולטים פחמן דו-חמצני.
התהליך הזה, שנקרא נשימה תאית, הוא הסיבה למיתוס שהתפתח לאורך השנים וקבע שהכנסת צמחים לחדר השינה מסכנת את הבריאות שלנו, כי הצמחים 'מתחרים' איתנו על החמצן הנקי שבחדר.
ובכן, המיתוס הזה פשוט לא נכון. כמות החמצן שהצמח קולט, והפחמן הדו-חמצני שהוא פולט, הן נמוכות מאוד, ולא פוגעות בכמות החמצן הנחוצה לנו לנשימה. כשחושבים על זה, אדם נוסף בחדר, או אפילו הכלב או החתול שלכם, גוזלים הרבה יותר חמצן מהעציץ, ועדיין די בטוח שלא שקלתם להוציא אותם מהחדר בגלל זה…
למעשה, כמות החמצן שהצמחים פולטים לחדר במהלך היום, גבוהה בהרבה מכמות הפחמן הדו-חמצני שהם פולטים בלילה. מינים מסוימים אף פועלים כמו מטהרי אוויר. הם יכולים לעזור לכם לטהר רעלנים שונים, ולשפר את איכות האוויר שאתם נושמים בחדר.
סיבות טובות להכניס צמחים לחדר השינה
מלבד איכות האוויר, יש עוד כמה סיבות להכניס צמחייה ירוקה לחדר השינה:
- ויסות לחות: צמחים מייצרים לחות בסביבה שלהם בתהליך שנקרא טרנספירציה. הם יכולים להגביר את הלחות בחדרים יבשים, ובכך לשפר את איכות השינה שלכם, ואפילו את מצב העור שלכם.
- הפחתת מתחים: הצבע הירוק ידוע בהשפעתו המרגיעה ומחקרים רבים מצאו כי הוא מסייע בהפחתת רמות מתח וחרדה.
- טאץ' עיצובי: צמחים תמיד היו תוספת עיצובית חשובה, שמצד אחד מכניסה תחושה של "בית" לחלל ומצד שני מחברת אותנו לטבע שבחוץ, גם כשאנחנו בדירה עירונית קטנה.
אילו צמחים הכי כדאי להכניס לחדר השינה?
הנה כמה המלצות:
- סנסיווריה – אם אתם לא ממש טובים בלשמור על העציצים שלכם בחיים, הסנסיוורה היא הבחירה המושלמת עבורכם. היא קלה מאוד לטיפול, לא רגישה לתנאי אור, לא זקוקה להרבה השקיה וידועה כמטהר אוויר טבעי.
- חרצית – חרצית היא לא סתם פרח יפה שיעשה לכם טוב על לב. היא יודעת לסנן רעלנים שונים מהאוויר ואפילו למנוע כאבי ראש.
- אלוורה – זהו צמח שלא מסובך לגדל מאחר שהוא שייך למשפחת הקקטוסים ולא דורש הרבה מים. בתמורה לטיפול בו הוא ישפר עבורכם את האוויר בחדר השינה, ואפילו ייתן לכם מהג'ל עם הסגולות הנפלאות שבעלים הבשרניים שלו.
- ספטיפיליום – ספטיפיליום הוא הצמח הטרופי הזה מושלם לחדר השינה. עליו ירוקים ויש לו פרחים בצבע אדום או לבן, אבל מלבד זה שהוא משפר את המראה של החדר הוא גם מצוין לשיפור איכות הלחות והחמצן שבחדר.
- פוטוס – צמח לעצלנים במיוחד. הוא דורש השקיה מעטה ולא זקוק לאור שמש. שימו אותו על השידה בחדר השינה, או שתתלו אותו מהתקרה, והוא כבר יעשה את העבודה.
- דקל ראפיס – צמח זה מקורו באסיה הרחוקה והעלים שלו יוצרים מעין מניפה. הוא חזק מאוד, לא אוהב שמש ישירה וישגשג דווקא בחדר השינה. דקל ראפיס מתאים במיוחד למי שסובל מאלרגיות, כי הוא חסר ריח ולא מייצר אבקה. רק קחו בחשבון שהוא אוהב להתפרס ויכול להגיע גם לגובה של 3 מטרים.
דברים לקחת בחשבון
השתכנעתם והחלטתם להכניס צמחים לחדר השינה? הנה כמה שאלות שבכל זאת כדאי שתשאלו את עצמכם:
האם יש לכם נטייה לאלרגיות?
אנשים מסוימים עלולים להיות אלרגיים לצמחים מסוימים, לאבקנים או לעובש שעלול להתפתח באדמה. זה יכול להוביל לתגובות אלרגיות, בעיות נשימה או החמרה בתסמיני אסטמה, במיוחד בסביבת חדר שינה שבה אנחנו מבלים לא מעט שעות ביממה.
האם אתם מוכנים להתחייב?
צמחים דורשים טיפול קבוע, כולל השקיה, גיזום ודישון מדי פעם, וכדאי לדעת את זה מראש אם אתם נוסעים הרבה לחו"ל, או לא יכולים לטפל בצמחים בצורה עקבית מסיבה אחרת.
האם יש לכם מספיק מרחב?
אם חדר השינה שלכם קטן, הסתפקו בכמות קטנה של עציצים בחדר או שתוותרו עליהם בכלל. חלק מהצמחים נוטים לגדול ולהתפרס ויכולים בסופו של דבר לגרום לכם להרגיש צפיפות ולהוסיף לבלגן.
האם יש לכם חיית מחמד?
אם חיית המחמד שלכם היא אורחת קבועה בחדר השינה, חשוב לדעת שיש צמחים שיכולים להיות רעילים עבורה בבליעה וכדאי ללמוד על הצמחים לפני שאתם מכניסים אותם לחדר.