מדע ובריאות
29 אוק, 2024

פתוח סגור פתוח: איך עדיף לישון בחורף?

מדוע מומלץ לישון עם חלון פתוח בעיקר כשקריר, ומה יכולים לעשות מי שלא מסוגלים בלי החימום (או המיזוג).
איך עדיף לישון בחורף - תמונת שער

מזג האוויר המתקרר גורם לנו לרצות לאכול מאכלים מחממים, להדליק חימום, להתעטף בסוודרים נעימים, ולהסתגר יותר בין ארבעה קירות – גם כשמדובר "רק" בחורף ישראלי.

ההסתגרות הזו, מן הסתם, כוללת גם הימנעות מפתיחת החלונות לאורך כל שעות היום, כדי למנוע את בריחת החום בשעות שבהן אנחנו נמצאים בבית או בעבודה. בנוסף, אנשים רבים נמנעים מלפתוח חלונות גם בשעות שהם אינם בבית, מכיוון שהם לא רוצים לחזור לבית קריר אחרי יום עבודה או לימודים.

הנטייה הזו יכולה באמת לתרום לתחושת החמימות ואף לחיסכון בחשמל (בית שלא אוורר יתחמם מהר יותר מבית שאוורר), אבל שהייה בחדר שאינו מאוורר אינה טובה לבריאות שלנו, ודאי כשהחדר שאינו מאוורר הוא חדר השינה בו אנחנו מבלים שעות רבות מהיום. חדר בו אין תחלופה של אוויר עלול לסבול מרמות גבוהות מהרצוי של פחמן דו חמצני – הגז שנפלט בכל נשיפה שלנו. הריכוז הממוצע של פחמן דו חמצני באוויר הפתוח הוא כ-400 חלקיקים למיליון, והריכוז המרבי שנחשב תקין לנשימה הוא עד 1,500 חלקיקים למיליון. בחללים שאינם מאווררים כיאות עלולה הרמה הזו להגיע אף ל-2,000 חלקיקים למיליון.

לריכוז הגבוה מאוד הזה יש השלכות בריאותיות: מחקרים הוכיחו כי חשיפה ממושכת לריכוז פחמן דו חמצני ברמה של 1,400 חלקיקים למיליון לאורך זמן, עלולה להוביל לירידה קוגניטיבית. בנוסף, ריכוז גבוה של פחמן דו חמצני בחשיפה ממושכת עלול להוביל לתחושת כבדות בנשימה, כאבי ראש, קשיי שינה, רגזנות ועוד.

מומלץ אם כן, להקפיד לאוורר את חדר השינה, ולאפשר כניסה של אוויר טרי לחלל בו אנו ישנים. אוורור, אגב, לא בהכרח אומר לישון עם חלון פתוח לרווחה – אפשר להשאיר חריץ קטן פתוח בחלון לאורך כל הלילה (אפילו כשהחימום פועל), ובבוקר לפתוח את החלון לרווחה.

קרירות מבורכת

אם הנתונים על הפגיעה האפשרית מעודף פחמן דו חמצני לא משכנעים אתכם לשמור על החלון פתוח במקצת, סיבה נוספת שיכולה לשכנע אתכם לאוורר את חדר השינה בלילות החורף היא העובדה שטמפרטורה קרירה תורמת לאיכות שנת הלילה.
על פי מחקרים שונים, הטמפרטורה האידיאלית לשינה היא בין 15 ל-20 מעלות. מחקרים מראים כי חדר שינה קריר יחסית תורם לאיכות שינה טובה יותר, כי הוא מדמה את הירידה בטמפרטורה המתרחשת במהלך הלילה.

מחקר שנערך ב-2012 הראה כי ככל שחדר השינה חם יותר כך קשה יותר להירדם, וקשה יותר לחזור לישון לאחר שהתעוררנו. המחקר הראה כי טמפרטורה קרירה מגבירה את פרקי שנת החלום (REM), ולכן תורמת לאיכות השינה בכללותה. בנוסף, שינה עם חלון פתוח עוזרת לגוף לשמור על השעון הטבעי ולא לגלוש לשינה מרובה מדי, או כזו המתחילה מאוחר מאוד בלילה ונפרסת על פני שעות היום.

למרות הנתונים האלו, לא כולם יכולים לישון עם חלון פתוח. אנשים שרגישים לקור החורפי יסבלו מאוד במצב כזה, כמו גם מי שלא יכולים להתמודד עם הלחות והחום בקיץ, ומוכרחים לישון עם מזגן. בנוסף, ישנם אנשים הגרים באזורים רועשים ועבורם השארת חלון פתוח היא פגיעה באיכות השינה שלהם, בגלל הרעש המגיע מהרחוב.

עבור אנשים אלו, מומלץ להקפיד לאוורר את חדר השינה והבית כולו במהלך היום. במהלך הלילה מומלץ להקפיד לא לסגור את הדלת הרמטית – אפילו על ידי שמירתה פתוחה במקצת.



עוד בנושא