הורים
30 נוב, 2020

נעימות מרגיעות, חלומות נעימים

להאזנה למוזיקה יש יתרונות רבים עבור ילדים, אבל האם היא מומלצת לפני השינה ובמהלכה?
צליל מכוון

מוזיקה היא חלק חשוב מחיינו. אנחנו נרגעים בעזרתה, אנחנו לומדים ממנה, היא עוזרת להשתחרר, מפעילה יצירתיות ויש לה השפעה מוכחת על המוח. האזנה למוזיקה משמחת הוכחה כמסייעת ביצירת מצב רוח טוב, ומחקרים שונים אף גילו קשר בין היכולת המוחית הקוגניטיבית המאפשרת חשיבה, הבנה ופתרון בעיות לבין האזנה למוזיקה.

אנשים רבים רוצים לחשוף את ילדיהם ליתרונות אלו כבר מגיל צעיר מאוד. מחקרים שונים מראים שמוחו של ילד שנחשף למגוון של תחושות – מראות, מרקמים, טעמים וגם צלילים- מתפתח מהר יותר ובצורה תקינה. לכן, אין זה פלא כי יש אנשים שמשמיעים מוזיקה לעוברים עוד בהיריון, וחושפים אותם ליתרונות אלה עוד לפני שנולדו.

ומה לגבי השמעת מוזיקה לפני השינה ובמהלכה? לשינה איכותית ומספקת יש השפעה עצומה על ההתפתחות הפיזית והמנטלית של תינוקות, ילדים ובני נוער, ולכן סוגיות הקשורות בהרדמת הילדים ובשנת לילה מיטבית מעסיקות הורים ברחבי העולם.

השמעת מוזיקה כחלק מתהליך ההירדמות עשויה ליצור שגרה חשובה, בעיקר בגילאים צעירים. שירי ערש מלווים את האנושות מאות שנים, והורים בכל העולם, בתרבויות שונות ובתקופות שונות, נהגו להרדים את ילדיהם באמצעות שירים מרגיעים. ויש בכך היגיון – התינוק או הילד הצעיר מתרגלים לנוכחות המוזיקה כחלק מתהליך השינה, ונרגע בעזרתה.

מחקר שנערך ב-Great Ormond Street Hospital הראה כי השמעת מוזיקה, בדגש על שירי ערש, לילדים ששהו בבית החולים הפכה אותם לרגועים יותר והפחיתה את רמות הכאב שחשו. ואכן – המקצב הרגוע של שירי ערש הוכח כמוביל לרגיעה – קצב הלב יורד, הנשימות מאטות והכניסה לשינה קלה וחלקה יותר.

אבל לא רק בתהליך ההירדמות מסייעת השמעת המוזיקה. מתברר כי גם להאזנה למזיקה במהלך השינה יש יתרונות. ישנם מחקרים המצביעים על כך כי תינוקות ממשיכים לקלוט מהסביבה תוך כדי שינה, לכן יש שיגידו כי מומלץ לשיר להם ולהשמיע להם מוזיקה גם כשהם ישנים. בנוסף, מחקר שנערך בטאיוואן בקרב ילדים בבית הספר היסודי הראה כי השמעת מוזיקה בזמן השינה שיפרה את איכות השינה שלהם. לילדים שהשתתפו במחקר השמיעו במשך שלושה שבועות 45 דקות מוזיקה מדי לילה. המחקר הראה שיפור משמעותי באיכות השינה שלהם, לעומת המדדים שנצפו טרם תקופת הניסוי.

ומה לגבי חסרונות? יש גישות שונות המדברות על כך כי יצירת תלות בגורם חיצוני על מנת להצליח להירדם, או לישון לילה שלם לא הפרעות – היא בעייתית. ישנם הורים שיעדיפו כי הילד שלהם ילמד כבר מגיל צעיר להירדם לבד וללא עזרים חיצוניים כמו השמעת מוזיקה, כדי שיוכל להירדם בקלות גם בהיעדרה.

אם בכל זאת אתם מחליטים להשמיע מוזיקה לילדכם במהלך השינה ולקראתה הקפידו על כמה עקרונות:

  1. שומרים על זה רגוע: כחלק מתהליך ההירדמות ובמהלך השינה עצמה עדיף להשמיע לילדים מוזיקה רגועה, בעלת מלודיות פשוטות.
  2. תנמיכו: המוזיקה אמורה להיות ברקע. הקפידו כי היא תהיה בעוצמה נמוכה יחסית.
  3. ללא אביזרים חיצונים: אל תתנו לילד להאזין למוזיקה באוזניות כשהוא מנסה להירדם, ודאי שלא במהלך השינה עצמה. הקפידו כי מקור המוזיקה לא יהיה ממכשירים המפיצים אור כחול (מסכים למיניהם) שהפגיעה שלו באיכות השינה מוכחת.


עוד בנושא